Något för dig som älskar sill...

Veckans Johan är en silltårta till sommarbordet...

Veckans Johan är en silltårta till sommarbordet...

Älskar du sill, och känner att du inte fick nog på midsommarafton? Då vill jag tipsa om min silltårta som med en kall öl passar perfekt på sommarbordet - som förrätt eller lättare lunch.

Ingredienser:
275 g kavring
75 g smör
1,5 dl Gräddfil
2 dl crème fraiche
1 st. rödlök
200 g matjessill + spad
0,5 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
5,5 blad gelatin

Gör såhär:
1. Skär av kanterna på kavringen. Smält smöret. Mixa kavringen tillsammans med smöret till en degig massa. Tryck ut degen i botten på en springform. Springformen bör ha diametern 20 cm för att få lite höjd på tårtan.
2. Finhacka rödlöken. Tärna sillen.
Blanda gräddfil, crème fraiche, dill, gräslök, sill och rödlöken. Häll i en skvätt av spadet från sillen.
3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Krama ur vattnet ur de nu mjuka bladen. Smält gelatinbladen på svag värme i en kastrull. Rör hastigt ned gelatinet i röran och häll den i springformen.
4. Ställ i kylen minst 3 timmar
5. Ta ut tårtan ur springformen. Dags att garnera. Ta t.ex. räkor, kokt ägg, örter, löjrom, sikrom eller ätbara blommor. Endast fantasin sätter gränsen!

Lycka till
/Johan,
Essinge Konferenscenter
Stora Essingen, Stockholm