Studentgodis eller gott till sommarfesten!

Veckans Johan är ett tips på gott att servera i sommarvärmen!

Veckans Johan är ett tips på gott att servera i sommarvärmen!

Så här i tider av studentmottagningar och sommarfester tänkte jag tipsa om tre enkla drinktilltugg som också kan fungera som en del av en buffé eller en förrätt.

Rompotatis

Koka färskpotatis (välj en något mindre storlek) , Svala av den.
Dela potatisen på mitten. skär en liten stödyta i botten av varje del.
Vispa crème fraiche till den är tillräckligt hård att spritsa.
Spritsa en klick crème fraiche på snittytan på potatisen.
Toppa med löjrom och gräslök. (Välj rom efter plånbok. Gärna löjrom från Kalix men sikrom eller annan rom funkar lika bra.)
Mal lite svartpeppar ovanpå direkt ifrån pepparkvarnen

Friterat rispapper med asiatisk laxröra

Fintärna äpple och lax (eftersom laxen skall ätas rå, måste laxen ha varit fryst i minst 3 dygn!).
Marinera lax och äpple i sesamolja och färskriven ingefära och en skvätt soja i minst en timme.
Låt laxblandningen rinna av i en sil så att överflödig marinad försvinner.
Fritera rispapper i het olja, en i taget. Rispappret är färdigt när det fluffat till sig. Låt rispappret rinna av på hushållspapper.
Bryt rispappret i mindre bitar. Toppa varje rispapper med laxröra och garnera med finhackad koriander och rostat sesamfrö.
Servera genast. Om de blir stående sunkar rispappret till sig.

Frasig chèvresnitt

Lägg en smördegsplatta på en plåt med bakplåtspapper.
Smula över chèvreost grovt över plattan.
Toppa med färska rosmarinblad.
Ringla över olivolja.
Baka av på 200grader i 10-12 minuter.
Ta ut och ringla lite honung över anrättningen.
Skiva upp och servera den ljummen.

Till fikat tipsar min kollega Siv om en smaskig sommarkaka, läs HÄR!

Lycka till!
/Johan
Essinge Konferenscenter
Stora Essingen, Stockholm