Linedance-kaka, perfekt på kaffebordet!

Veckans Siv är en underbar Linedance-kaka!

Veckans Siv är en underbar Linedance-kaka!

Nu när fikat flyttar ut i trädgården och midsommarafton närmar sig vill jag tipsa om en god Linedance-kaka. Ett bara måste bland kaffebrödet, fråga någon av våra konferensgäster så får du höra!

Ingredienser:
ca 35 portioner (vi räknar med att ni har många gäster på midsommarafton)

Deg:
300 gram smör, smält
3 dl farinsocker
5.5 dl havregryn
5.5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Fyllning:
4 dl crème fraiche, fet
3 dl strösocker
4 tsk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Klä en långpanna ca.30x40 cm med bakplåtspapper.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Deg: Smält smöret.
4. Blanda farinsocker, havregryn, vetemjöl och bikarbonat. Rör om så det blandar sej.
5. Tillsätt det smälta smöret i havregrynsblandningen. Rör om tills det är en smulig massa.
6. Bred ut hälften av degen i långpannan. (resten ska vara ovanpå fyllningen)
7. Grädda i ca 6-8 minuter mitt i ugnen.
8. Under tiden kakan nu gräddas, rör ihop i en kastrull crème fraiche, socker och potatismjölet. Låt sjuda ihop.
9. Efter sjudning tillsätt vaniljsockret.
10. Bred ut fyllningen på den förgräddade kakan.
11. Strö sedan över resten av havregrynsmassan.
12. Grädda ytterligare i ca 10-13 minuter. ( Nu är ju alla ugnar olika och senast jag gräddade tog det 17 minuter. Om man håller koll på färgen på fyllningen så ska den precis få lite färg i kanten, då är den klar)
13. Låt kakan kallna innan du skär den i bitar, fyrkanter eller trianglar.

Ett annat somrigt recept jag kan rekommendera är min somriga kladdkaka.

Lycka till,
/Siv, 
Essinge Konferenscenter
Stora Essingen, Stockholm