Torskrygg funkar lika bra hemma som på konferens!

Torskrygg serverad på konferens eller hemma.
Enkelt och elegant. Så här lagar du till en fisk som imponerar utan att vara krånglig.
— Johan, kock på Essinge Konferenscenter

Torskrygg med räkor, vårprimörer,
brynt smör och pepparrot

Torskrygg ( ca 170 g/portion )
Räkor ( minst 6 st /portion)
Pepparrot
Grön Sparris
Sockerärtor
Späda morötter
Smör (15 g/ portion)
Vitt bröd (formfranska, surdegsbröd, baguette eller liknande)

1. Skär torsken i portionsbitar och salta den. Låt den stå en timme i kylen. Viktigt att låta fisken stå och dra åt sig saltet så fisken blir salt rakt igenom. Om du köper fryst fisk, tina filéerna i en saltlag så får du en fastare fisk som är jämnsalt.

2. Skär bort kanterna på en skiva bröd och tärna i små tärningar. Rosta brödet i lite olja tills bitarna är krispiga och gyllenbruna.

3. Skala räkorna

4. Riv pepparroten på finaste rivjärnet

5. Baka fiskfiléerna i en smord ugnsform på 70 graders varmluft. Använd en ugnstermometer, fisken är klar när kärntemperaturen är 45 grader. ( Fisken ska vara försiktigt tillagad, tycker du att fisken är för rå för din smak ta upp den till 50 graders innertemperatur. INTE MER. )

6. Skär av blasten på morötterna och skrubba dem. Skär av den träiga delen på sparrisen. Blanchera grönsakerna och ta upp dem när det är lite tuggmotstånd kvar i dem.
Sockerärtorna behöver bara någon minut. Sparrisen3-5 minuter. Moroten 5-6 min. Allt beror på storlek, kolla med en sticka.

7. Bryn smöret i en kastrull. Smöret skall vara gyllenbrunt. Rör i botten så att inte salterna bränns. Smöret skall få en lite knäckig smak när det är klart.

8. Lägg fisken i botten på en djup tallrik, toppa fisken med riven pepparrot, räkor och grönsaker. Häll över smöret över fisken. SNÅLA INTE, SMÖR ÄR GOTT!
Strö över brödkrutongerna. Garnera med dill och servera med t.ex. pressad potatis eller färskpotatis.

Se fler tips från Johan och Siv under "Senaste Nytt".

Lycka till!
/Johan,
Essinge Konferenscenter
Stora Essingen, Stockholm